Counseling

Door de jaren heen in mijn werk als kinesitherapeut en vroedvrouw heb ik een grote passie ontwikkeld voor perinataal welzijn. Begeleiding doe ik hierbij graag op een laagdrempelige manier. Ga je met mij in gesprek, dan praten we op een losse manier over je vragen, twijfels, negatieve gedachten of gevoelens en je hindernissen. En dus vooral waarover jij het wil hebben. Daarbij heb ik aandacht voor het grote geheel en de omgeving, terugkerende patronen, … om samen op zoek te gaan naar handvaten waarmee je aan de slag kan.

Counseling? Wat is dat nu weer, hoor ik je al zeggen?!?  Welnu, dit is de begeleiding van psychisch gezonde mensen in een veranderende en /of moeilijke levenssituatie.

Een kindje krijgen is dan ook de grootste transformatie van je leven.

Tijdens ons gesprek wordt er gefocust op de verheldering van je concrete situatie, waar loop je tegenaan, welke gevoelens worden hierbij wakker gemaakt, …. Elke begeleiding vraagt hierbij zijn eigen tempo. En er wordt onderling beslist wat de frequentie van de gesprekken zal zijn. Bij concrete, afgelijnde hulpvragen kan één gesprek voldoende zijn, soms is er een kortdurende traject nodig. Wanneer de hulpvraag complexer is en er meer psychotherapeutische ondersteuning nodig is, dan werken we binnen onze praktijk samen met Olivia, maar ook doorverwijzing naar een ander psycholoog of psychiater is mogelijk.

Tot slot vind ik het als counselor uiterst belangrijk om op een onderbouwde, wetenschappelijk bewezen manier mensen te begeleiden. Vanuit een grote nieuwsgierigheid en een wens om up-to-date te blijven school ik me dus voortdurend bij. De perinatale begeleiding stoelt op verschillende gecertificeerde behandelvormen. Ik volgde ondermeer opleiding bij Dr. Binu Singh en Dr. An-Sofie Van Parys. 

Van harte welkom, Inge.

Waarvoor kan je nu terecht bij mij?

 

Kinderwens

Iedereen in je omgeving krijgt kinderen maar jij bent niet helemaal zeker of je dat wel wil. Heb jij wel een kinderwens?
Misschien heb je dingen in het verleden meegemaakt ( eigen kindertijd, vorige zwangerschappen, het verlies van een kindje, abortus,… ) die het idee van een zwangerschap nu in de weg staan? Of wil je nog wel eens zwanger worden? Je bent tevreden met je gezin zoals het nu is maar je twijfelt toch nog over gezinsuitbreiding.

Tijdens de counseling wordt er tijd en ruimte geboden voor deze overwegingen. Hoe voelt het om op dit kruispunt te balanceren?

Zwangerschap

Ben je ongepland en/of ongewenst zwanger en twijfel je of je wel zwanger wilt blijven? Ook tijdens dit beslissingsproces sta je er niet alleen voor. Tijdens de counseling bekijken we samen je mogelijkheden en hoe het zou zijn om de zwangerschap te behouden of te kiezen voor een afbreking.

Wil je een NIPT-test? Je kreeg de resultaten van je NIPT-test en deze zijn anders dan verwacht? Hoe ga je verder?

Genderdissapointment: je wilde liever een jongen of een meisje. Je stelde je kindje immers al voor en het wennen aan een ander geslacht verloopt moeizamer dan gedacht. Hoewel er een taboe rust op dit thema, hoef je er niet alleen mee te blijven. Het is oké als je hier even over wil rouwen.

Bevallingsstress: het idee om straks te gaan bevallen roept angsten en onzekerheden op? Eigenlijk zou je de bevalling liever overslaan? Samen brengen we datgene in kaart wat nu onoverkomelijk lijkt en bekijken we je opties.

Zwangerschaps- misselijkheid

Bij zwangerschapsmisselijkheid die verder gaat dan wat onpasselijkheid, ook wel eens hyperaemesis gravidarum genoemd, kan een heel scala aan negatieve emoties de revue passeren. Kwaad omdat je zwangerschap niet naar wens verloopt, byebye roze wolk. Je durft niet te klagen, want hé, je verwacht toch een kindje? Spijt omdat je je oude leven kwijt bent of angst omdat je je afvraagt of dit wel normaal is? Of dit niet schadelijk is voor je kindje… en ga zo maar door. 

Hoe hervindt je de balans bij het dragen van deze zwangerschap?

(b)roze wolk

In de ogen van onze maatschappij bestaat het krijgen van een kindje meestal uit alleen maar mooie momenten. Genieten van je zwangerschap, liefde op het eerste zicht ervaren bij de eerste kennismaking met je baby en blij en dankbaar zijn voor wat je hebt.
Maar wat als dat voor jou niet zo aanvoelt?
Of wat als je de geboorte als traumatisch ervaren hebt waardoor je je momenteel voelt wankelen.

Je lichaam maakt hormonaal een heleboel veranderingen door zowel tijdens een zwangerschap als na een bevalling. Hoe weet je of hetgeen je voelt nog tot het normale behoort of dat je extra zorg kan gebruiken? Wanneer spreken we over babyblues of een depressie? Samen gaan we in gesprek en mede via screening wordt er een inschatting gemaakt of een doorverwijzing naar een psycholoog of arts voor diagnose en behandeling nodig is.

Tarieven

Consult65,00 euro (55 min.)-prenatale sessie (21,42 euro terugbetaling)

“Tijdens mijn eerste bevalling had ik het gevoel een toeschouwer te zijn. Het voelde voor mij alsof ik er niet bij was.

Nu ik opnieuw, voor de tweede keer bevallen ben, kan ik zeggen dat ik elk moment gevoeld heb. Het is een doorleefde ervaring geweest en ik ben trots op mezelf.”

-S-