Prenatale kinesitherapie

Tijdens je zwangerschap ondergaat je lichaam op korte tijd veel veranderingen. Dat kan hierdoor al eens gepaard gaan met klachten die we kunnen behandelen tijdens de individuele zwangerschapskine.

Verder kan je tijdens deze sessies ook terecht met vragen over:

 • Zwangerschapsgerelateerde rug- en bekkenklachten.
 • Persoonlijk houdings- en bewegingsadvies.
 • Sporten tijdens de zwangerschap.
 • Ademhalingstechnieken.
 • Voorbereidende perstechnieken en ontspanningsoefeningen (met partner).

Voor zowel prenatale als postnatale kinesitherapie wordt er gewerkt op voorschrift van je huisarts of gynaecoloog.

Postnatale kinesitherapie

Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen van je zwangerschap en bevalling. Het is belangrijk om dit herstel met de nodige zorg aan te pakken. Ook al ervaar je geen klachten, toch wil dit niet zeggen dat je reeds volledig hersteld bent. Zorg daarom goed voor je lichaam.

Op fysiek vlak gaan we in de eerste postnatale weken na de bevalling inzetten op zacht landen in het moederschap via massage, ademhaling en lichte mobiliserende bewegingen. Hiervoor kan je terecht bij Inge. Neem zeker ook eens een kijkje bij onze postnatale Mama-Babymassage.

Ben je verder in je kraamtijd, dan kan je vanaf 6 weken na een vaginale bevalling je fysiek komen versterken bij Ilona. Training van je lichaam wordt individueel afgestemd en gradueel opgebouwd.

 • Controle diastase en individuele oefeningen.
 • Behandeling van aanhoudende lichamelijke klachten.
 • Persoonlijk houdings-, bewegings- en sportadvies.

Ben je met een keizersnede bevallen, dan kan je starten vanaf 8 weken na je bevalling.

Relaxatie- & ademtherapie

Het is wetenschappelijk bewezen dat stress een impact heeft op de zwangerschap en op je ongeboren baby. Stress zoekt een weg in het lichaam. Soms zet het zich letterlijk vast in je lijf, soms zijn klachten eerder psychisch van aard. Of soms beiden.

Ook de kraamtijd en de eerste jaren van het ouderschap kunnen intens zijn en met momenten fysiek én emotioneel uitputtend. Het opnemen van alle rollen is een hele uitdaging. Dat je hierbij stress ervaart, is heel normaal. Hoe hou je de weegschaal van zorgen voor anderen en zorgen voor jezelf in balans?

Tijdens de therapie wordt er gewerkt met massage, mobiliserende oefeningen, ademoefeningen, mindfulness en sofrologie.

Er is terugbetaling van de mutualiteit voorzien mits een voorschrift perinatale kinesitherapie of relaxatietherapie.

Wanneer kunnen relaxatie- en hydrotherapie aangewezen zijn?

 • Nek- , rugklachten en bekkenpijn tgv zwangerschap of (borst)voeding.
 • Fysiek discomfort tgv zwangerschap (zwangerschapsmisselijkheid, harde buiken, hoge bloeddruk,…).
 • Chronische pijn door een onderliggende aandoening.
 • Stressklachten (slaapproblemen, hyperventilatie, spierspanning,…).
 • Connectie kwijt zijn met jezelf of je partner.
 • Fertiliteitsproblemen.
 • Moeilijk kunnen verbinden met de baby in je buik.
 • Moeilijkheden in de transitie naar jong ouderschap.
 • Trauma en psychiatrische aandoeningen.

Watsutherapie

Watsu is een vorm van passieve hydrotherapie. Watsu is een acroniem, gebaseerd op de termen Water en Shiatsu. Het is therapie die wordt uitgevoerd in lichaamswarm water (34°C). Door de bewegingen van de Zen Shiatsu wordt het lichaam zacht gemasseerd in water. Bij deze techniek wordt met de vingers op bepaalde drukpunten gedrukt, gecombineerd met rekoefeningen van de meridianen. Door de ademhaling te begeleiden, terwijl de moeder gewiegd en gedragen wordt in de armen van een therapeut wordt er een ruimte gecreëerd om tot inkeer te komen, deze verdieping kan je in contact brengen met eigen vroeg-kinderlijke ervaringen waardoor onze diepe natuur zich in alle rijkdom kan ontplooien.

Je kan individueel of met je partner, mama, vriendin… bij Inge terecht voor begeleiding in het water en dit op vrijdagvoormiddag tussen 9-12u in het Centrum Draag-Kracht te Aartselaar.

Hydrotherapie bij baby’s

Doordat je baby gedragen wordt in het lichaamswarme water, een omgeving die voor hem zo vertrouwd is, is het mogelijk een ruimte te creëren waarin emoties getoond kunnen worden. Hierdoor kan hij zich bevrijden van opgedane spanningen in de zwangerschap en bij de geboorte. Hij zal vrijer kunnen bewegen. Door de emoties die zichtbaar worden bij het baden, kan je als ouder je eveneens bevrijden van moeilijke ervaringen die er geweest zijn tijdens zwangerschap of bevalling. Of misschien heb je teleurstelling ervaren bij de manier waarop de geboorte verliep omdat deze te snel ging, of je werd te snel gescheiden van je kindje.

Tijdens het therapeutische bad voor je baby hoef je als ouders niets te doen. De therapeut neemt het aan- en uitkleden voor zich waardoor je als ouders kan genieten van datgene wat je baby aan emoties en expressies laat zien. Het therapeutisch babybad is hiermee een complete zorg voor je baby en jullie als ouders waardoor je terug betrokken geraakt op de relatie met je baby.

Tarieven

Prenatale of Postnatale kinesitherapie35,00 euro (30 min.).
Er is een terugbetaling door je mutualiteit en aanvullende hospitalisatieverzekering voorzien.
Relaxatietherapie & ademwerkIntake 42,00 euro (45 min.)
Vervolgsessie: 35,00 euro (30 min.).
Er is een gedeeltelijke terugbetaling van je mutualiteit voorzien. We adviseren je om de voorwaarden van je hospitalisatieverzekering na te vragen.
Relaxatietherapie in waterIntake, telefonisch: 25,00 euro (20 min.)- opvolggesprek
Individueel (30 min.): 59,00 euro
Individueel (60 min.): 115,00 euro
Sessie met partner (60 min.): 125,00 euro.
Inkom zwembad is inbegrepen. Er is een gedeeltelijke terugbetaling van je mutualiteit voorzien. We adviseren je de voorwaarden van je hospitalisatieverzekering na te vragen.
Hydrotherapie bij baby’s70,00 euro (75 min.)
Tijdens de eerste maand na de geboorte van je baby. Via een voorschrift relaxatietherapie kan er terugbetaling voorzien worden.